Sjældent Finn Juhl sofabord solgt på auktion for…

20-11-04-finnjuhl

Stemningen i auktionssalen nåede nye højder, da et utroligt sjældent Finn Juhl-sofabord fra 1949 kom under hammeren.

Klapbordet af teak, oregonpine og messing opnåede efter en intens budkrig et hammerslag på 370.000 kr. og blev dermed også aftenens højeste hammerslag.

Det skulpturelle sofabord blev heldigvis erhvervet af Designmuseum Danmark i København – tillykke!

Det er et flot hammerslag for et fantastisk møbel. Jeg er glad for at se, at et lille stykke designhistorie som dette efter 71 år vender “hjem” til Designmuseet, hvor det fremover kan blive nydt af de besøgende.

Peter Kjelgaard, leder af afdelingen for moderne design hos Bruun Rasmussen

Bordet er efter sigende kun produceret i dette ene eksemplar af den legendariske snedkermester Niels Vodder – så der er i sandhed tale om et museumsstykke med en central plads i dansk designhistorie.

Året 1949, hvor bordet blev præsenteret på Niels Vodders stand på Snedkerlaugets Møbeludstilling, står som klimakset på Finn Juhls kreativitet.

På udstillingen blev flere af Juhls mest eftertragtede møbler lanceret – bl.a. “Høvdingestolen” og “Ægypterstolen”.

Udstillingen markerer startskuddet for dansk møbelkunsts internationale gennembrud, da en række af de mest ikoniske klassikere og samarbejder mellem førende arkitekter og møbelsnedkere her blev præsenteret for offentligheden.

For en designentusiast svarer det at have set Niels Vodders stand i 1949 til at have hørt Jimi Hendrix på Woodstock tyve år senere for en musikelsker.

Peter Kjelgaard

Sofabordet var et af standens langt mindre kendte møbler, men udtrykker ikke desto mindre til fulde Juhls tanker om at lade fantasien og glæden råde, når det gælder former, linjer og materialer.

Bordet blev i 1949 købt direkte på udstillingen af ejeren af en af Danmarks dengang førende lampefabrikanter, LYFA, og har siden været i familiens eje.